maanantai 6. kesäkuuta 2011

Kiiliäisvuori ja kukkivia metsiä

Lahti on tunnin päässä Helsingistä, menipä sitten junalla tai autolla. Lahdessa Alalasenjärven sivustalla kohoaa Kiiliäisvuori. Kiiliäisvuoren metsikössä pesii useita, erilaisia lintuja. Ja, alueen kasvillisuus on runsasta. Vuorelta on Alasenjärven puolelle hyvin vaikuttavia pystysuoria kallioseinämiä. Vuoren huipulla on nuotiopaikka:



Viikonlopun aikana kävin useamman kerran Kiiliäisvuorella. Eilen istuessamme nuotiopaikalla (tulta ei voinut tehdä kuivuuden tähden, oli myös metsäpalovaroitus), ympärillä männyissä hyppelehti pieniä somia lintuja. Luulisin niiden olleen leppälintuja  (Phoenicurus phoenicurus/ Redstart, eng.).



Maisemat Alasenjärvelle ovat kivat kesäisin:



Alasenjärven syvin kohta on 15 metriä ja sen keskisyvyys on 5,9 metriä. Se on siis syvä järvi, jossa on runsaasti kalaakin. Alasenjärvi laskee Kymijärveen, ja sieltä puolestaan Kymijokeen.




Se, mikä Kiiliäisvuoren sekä Kytölän alueen metsissä harmittaa ovat koiria irti pitävät ulkoilijat. Nyt on lintujen pesimäaika ja puista pudonneet, tai lentämään opettelevat linnunpoikaset, sekä maassa ja matalalla pesivät linnut, ovat koko ajan, kaikkialla, suojattomia. Ihmiset eivät yksinkertaisesti Lahdessa, Kytölän ja Kiiliäisvuoren alueilla, pidä koiriaan kiinni. Koirat tulisi pitää tähän aikaan vuodesta kiinni (Olen itsekin koiraihminen, tosin, ilman koiraa, mutta ja juuri siitäkin syystä, kun olen koiraihminen, voin sanoa, että koirat tulee pitää metsissä kiinni lintujen pesimäaikaan). Lahden kaupungin tulisi petrata tässä asiassa ja tiedottaa niin lehdistössä, paikallisilla radiokanavilla kuin metsäpolkujen varrellakin, että lintujen pesimäaikaan koirat tulee pitää kiinni metsissä ja niityillä.

Metsät myös kukkivat.















Metsäkurjenpolvi, kielo, metsäorvokki, lemmikeitä…


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)